Choose one!.
Bahan-Bahan:
3 ekor ikan kembung / lain-lain ikan
2 cawan penuh kelapa sederhana tua
6 ulas bawang merah
3 hiris halia
1/2 sudu teh lada hitam
1 cawan santan
1 biji telur ayam
20 biji lada hijau
2 sudu makan gula
1 sudu teh penuh garam debu
Cara Membuatnya:
1. Ikan dibersih dan diambil isinya.
2. Kelapa yang diparut eloklah dibuang kulit arinya.
3. Tumbuk lada hitam, halia, bawang merah dan isi ikan. Gaul bersama kelapa, gula dan garam.
4. Pecahkan telur dan gaulkan bersama.
5. Sumbatkan rencah-rencah tadi ke dalam lada hijau yang telah dibuang bijinya.
6. Atur ke dalam periuk, kemudian curahkan santan dan taburkan satu sudu teh gula
dan 1/4 sudu teh garam.
Labels: Resepi
0 Comments:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)