Site Network: Home | Culture | Hotel | Transport | About

Choose one!.

Kerabu Daging


Bahan-bahan :

1 kilo daging (dibakar)

2 biji kelapa

3 ikat daun kesum

5 biji asam limau nipis

1 sudu teh lada hitam

10 ulas bawang merah

sedikit garam dan gula

10 biji lada sulah

2 labu bawang besar

4 biji lada masak / 2 biji lada hijau



Cara Membuatnya :

1. Daging dibakar dan dipotong nipis-nipis.

2. 1 1/2 kelapa diambil santannya.

3. 1/2 biji lagi diparut dan dibuat kerisik.

4. Lada sulah, lada hitam dan bawang merah ditumbuk hingga lumat.

5. Pati santan, kerisik, daging dan daun kesum (dipotong halus-halus) digaulkan hingga sebati.

6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

7. Taburkan bawang besar dan lada (yang dipotong) di atasnya sebagai perhiasan

0 Comments:

Post a Comment