Site Network: Home | Culture | Hotel | Transport | About

Choose one!.

Gulai Putih / Kurma


Bahan-Bahan:

1 ekor ayam / 1 kg daging lembu

1 sudu besar ketumbar

1 sudu besar jintan putih

1 sudu besar jintan manis

1 inci halia kering

5 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

1 inci kulit kayu manis

4 kelompak bunga lawang

2 biji buah keras

1/2 biji buah pala

20 biji lada sulah

2 kelopak bunga pala

1 camca teh kaskas( jika perlu)

1/2 kuntum bunga cabe

1 biji kelapa

1 senduk kecil susu cair

1 tongkol ubi kentang

1 labu bawang besar

asam limau nipis

gula dan garam secukupnya.



Bahan-Bahan Untuk Menumis:

i. 5 ulas bawang putih - dimayang

10 ulas bawang merah - dimayang

1 1/2 inci halia - dimayang

ii. 1 biji buah pelaga, 1/2 inci kayu manis dan 5 kuntum bunga cengkih



Cara Membuatnya:

1. Ayam dipotong 4, basuh dan toskan, untuk lebih menyedapkan ayam itu hendaklah

digaul dengan sedikit garam, halia, bawang putih dan bawang merah dan kemudian

digoreng.

2. Panaskan 2 senduk minyak dalam periuk. Bila panas tumiskan bahan i dan ii. Bila

berbau wangi, masukkan bahan-bahan yang digiling:

( ketumbar,jintan putih, jintan manis, halia kering, cengkih, buah pelaga, kayu manis,

bunga lawang, buah keras, buah pala, lada sulah, kaskas dan cabe)

3. Masukkan daging, bila kering airnya, masukkan santan, susu cair, asam, gula dan

garam.

4. Bila daging empuk, rasakan.Masukkan ubi kentang yang telah direbus dan bawang

besar.

0 Comments:

Post a Comment