Site Network: Home | Culture | Hotel | Transport | About

Choose one!.

Pais Ikan Darat


Bahan-Bahan:



1 gelas ikan sempilai ( sebarang ikan halus )

2 hiris halia

2 hiris kunyit hidup

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

6 biji cili api ( kalau suka pedas, tambah lagi )

2 sudu besar kelapa parut

1 biji asam limau nipis

beberapa tangkai daun kesum

gula melak sebesar ibu jari

garam secukup rasa



Cara Membuatnya:

1. Ikan dibersihkan dan ditoskan. Kalau ikan bilis digunakan, hendaklah dibuang tulang

belakangnya.

2. Cili api, halia, kunyit, bawang putih, bawang merah, kelap dan gula melaka

ditumbuk.

3. Gaulkan semua bahan-bahan yang ditumbuk dengan ikan kemudian ditambah garam

dan air asam limau. Peraplah selam 1/2 jam.

4. Daun kesum dipotong halus-halus, digaul dengan ikan. Kemudian ikan itu dibungkus .

dalam daun pisang dan dibakar

5. Hidang ketika masih panas.

0 Comments:

Post a Comment