Choose one!.
Bahan-Bahan:
1 gelas ikan sempilai ( sebarang ikan halus )
2 hiris halia
2 hiris kunyit hidup
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
6 biji cili api ( kalau suka pedas, tambah lagi )
2 sudu besar kelapa parut
1 biji asam limau nipis
beberapa tangkai daun kesum
gula melak sebesar ibu jari
garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Ikan dibersihkan dan ditoskan. Kalau ikan bilis digunakan, hendaklah dibuang tulang
belakangnya.
2. Cili api, halia, kunyit, bawang putih, bawang merah, kelap dan gula melaka
ditumbuk.
3. Gaulkan semua bahan-bahan yang ditumbuk dengan ikan kemudian ditambah garam
dan air asam limau. Peraplah selam 1/2 jam.
4. Daun kesum dipotong halus-halus, digaul dengan ikan. Kemudian ikan itu dibungkus .
dalam daun pisang dan dibakar
5. Hidang ketika masih panas.
Labels: Resepi