Site Network: Home | Culture | Hotel | Transport | About

Choose one!.


Bahan-Bahan:

10 biji putik pisang gala

3 biji lada kering

2 hiris halia

1 ulas bawang putih

4 ulas bawang merah

1 labu bawang besar

1/4 biji kelapa ( untuk 1 cawan santan)

2 sudu makan minyak menggoreng

cuka, garam dan gula secukup rasa



Cara Membuatnya:

1. Pisang dibuang kulit hitamnya.

2. Pisang tadi dikelar-kelar melintang, halus-halus kemudian direndam dalam air garam.

3. Semasa merendam ramas-ramaslah pisang itu supaya keluar rasa kelatnya.

Rendamlah lebih kurang 15 minit

4. Lada kering , bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat.

5. Panaskan periuk, tuang minyak untuk menumis.

6. Bila minyak panas, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk, bila naik bau tuangkan

santan, kemudian masukkan cuka, gula dan garam sebagai perasa.

7. Pisang yang telah dibersihkan, ditoskan.

8. Bila kuahnya sudah elok mendidih dan naik minyak di atasnya, masukkan putik

pisang tadi, biar sekejap kemudian angkat dan hidangkan.

0 Comments:

Post a Comment