Choose one!.
Bahan-Bahan:
1 kati daging
1 biji kelapa
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
sedikit lada hitam
8 kuntum bunga cengkih
12 biji lada kering
3 kelopak bunga lawang
1/4 inci kulit kayu manis
1 inci kunyit
1 inci halia merah
1 inci lengkuas
sedikit kelapa parut ( jadikan kerisik )
1 batang serai
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
sedikit belacan
3 keping asam gelugor
garam
manisan ( gula melaka )
Untuk Menumis:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/3 inci halia putih
minyak secukupnya
Cara Membuatnya:
1. Daging dipotong, dibersihkan dan ditoskan.
2. Semua rempah-rempah digoreng tanpa minyak, kemudian digiling hingga lumat
( kering )
3. Tumis bawang yang telah dimayang, setelah kuning masukkan pula rempah yang
digiling tadi.
4. Masukkan daging dan masak hingga air daging kering dengan api yang sederhana.
5. Masukkan santan, garam, manisan, kerisik dan asam keping.
6. Biarkan di atas api sederhan hingga kuahnya pekat, diangkat dan dihidangkan.
Labels: Resepi