Site Network: Home | Culture | Hotel | Transport | About

Choose one!.

Kerutup Daging


Bahan-Bahan:

1 kati daging

1 biji kelapa

1 sudu besar ketumbar

1 sudu teh jintan manis

1/2 sudu teh jintan putih

sedikit lada hitam

8 kuntum bunga cengkih

12 biji lada kering

3 kelopak bunga lawang

1/4 inci kulit kayu manis

1 inci kunyit

1 inci halia merah

1 inci lengkuas

sedikit kelapa parut ( jadikan kerisik )

1 batang serai

15 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

sedikit belacan

3 keping asam gelugor

garam

manisan ( gula melaka )



Untuk Menumis:

6 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1/3 inci halia putih

minyak secukupnya





Cara Membuatnya:



1. Daging dipotong, dibersihkan dan ditoskan.

2. Semua rempah-rempah digoreng tanpa minyak, kemudian digiling hingga lumat

( kering )

3. Tumis bawang yang telah dimayang, setelah kuning masukkan pula rempah yang

digiling tadi.

4. Masukkan daging dan masak hingga air daging kering dengan api yang sederhana.

5. Masukkan santan, garam, manisan, kerisik dan asam keping.

6. Biarkan di atas api sederhan hingga kuahnya pekat, diangkat dan dihidangkan.

0 Comments:

Post a Comment