Choose one!.
Bahan-bahan :
1 kati daging
1 biji kelapa parut
1 camca besar jintan manis -goreng tanpa minyak
1 camca besar jintan putih -goreng tanpa minyak
3 biji buah pelaga -goreng tanpa minyak
3 kuntum bunga cengkih -goreng tanpa minyak
1 kuntum cabe yang kecil -goreng tanpa minyak
3 kuntum bunga lawang -goreng tanpa minyak
1/4 biji buah pala -goreng tanpa minyak
3 kelopak bunga pala -goreng tanpa minyak
1 inci halia kering -goreng tanpa minyak
1 inci lengkuas -goreng tanpa minyak
1 batang serai -goreng tanpa minyak
1 camca besar ketumbar -goreng tanpa minyak
2 inci kayu manis -goreng tanpa minyak
20 biji lada kering -goreng tanpa minyak
20 ulas bawang merah -goreng tanpa minyak
5 ulas bawang putih -goreng tanpa minyak
1 camca teh kaskas -goreng tanpa minyak
2 camca besar kerisik (kelapa goreng tumbuk)
Bahan menumis :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih dimayang halus
2 hiris halia
2 biji ubi kentang (kupas & potong 4)
1 labu bawang besar (dipotong 4 memanjang)
asam jawa, garam dan gula (secukup rasa)
Cara Membuatnya :
1. Daging dibersih dan dipotong 4.
2. Bahan-bahan yang digoreng digiling lumat.
3. Panasakan minayak, tumis bahan-bahan yang dimayang sehingga kuning kemudian
masukkan bahan-bahan yang digilin. Gorenglah sehingga kering dan berminyak
kemudian angkat.
4. Daging digaul dengan rempah yang telah ditumis. Bila rata masukkan santan dan
kerisik kemudian masaklah sehingga daging empuk dan kuahnya pekat dan berminya
5. Masukkan perasa, asam jawa, gula dan garam.
6. Untuk mencantikkan bolehlah dimasukkan ubi kentang yang telah direbus dan bawang besar yang dibelah-belah sebagai hiasan.
Labels: Resepi