Site Network: Home | Culture | Hotel | Transport | About

Choose one!.

Kerabu Sare


Bahan-bahan :

1/4 kilogram sare

7 biji cili kering

5 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1/2 batang serai

garam dan gula secukup rasa

budu cuka

1 biji cili merah untuk hiasan dipotong nipis serong

1 biji kelapa

halia



Cara Membuatnya :

1. Sare direndam satu malam, kemudian dibasuh, digosok buang segala kekotorannya.

Apabila bersih ditoskan dan dijemur.

2. Kelapa diparut, separuh digoreng tanpa minyak, separuh lagi diramas ambil

santannya sebanyak 2 cawan.

3. Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia dan serai ditumbuk lumat.

4. Masak santan sehingga pecah minyak kemudian masukkan bahan yang ditumbuk

tadi, masak lagi sehingga pekat dan berminyak.

5. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Boleh juga digunakan manisan kelapa

sebagai ganti gula.

6. Semasa hendak makan, letakkan sare di dalam sebuah mangkuk, tabur kelapa

goreng di atasnya, 3 sudu besar tumis, 1 sudu besar cuka dan sedikit budu. Gaul

rata-rata dan sesuaikan rasanya.

7. Hiaskan dengan cili merah dan hidang.

0 Comments:

Post a Comment