Site Network: Home | Culture | Hotel | Transport | About

Choose one!.

Acar Kuning


Bahan-Bahan:

2 batang mentimun

1 batang lobak merah kecil

7 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

Sedikit halia

2 camca sedang air kunyit

1/2 camca teh biji sawi

Sedikit bawang putih, merah, halia, dan minyak ( untuk menumis ), cuka, gula dan garam secukup rasa

Sedikit kacang tanah yang ditumbuk( jika suka )

kapur



Cara Membuatnya:

1. Mentimun dipotong 1/2 cm lebar dan 6cm panajang, rendam dalam air garam yang

dicampur dengan sedikit kapur.

2. Halia dan lobak merah dipotong halus memanjang.

3. Bawang putih dan merah dijeruk dalam air cuka, garam dan gula selama 1 malam.

4. Panaskan periuk, masukkan sedikit minyak, kemudian tumiskan sedikit halia, bawang putih dan merah. Bila garing, masukkan biji sawi dan air kunyit.

5. Masukkan cuka, gula dan garam,rasakan. Bila elok rasanya, angkat dan sejukkan sebentar.

6. Mentimun ditoskan dan dicampur dengan halia, lobak merak dan bawang ke dalam bekas khas.

7. Tuang kuah acar ke dalamnya dan gaul rata-rata.

8. Kalau mahu boleh juga ditambah kacang tanah yang telah ditumbuk halus.

9. Acar ini dibuat sehari sebelum digunakan

1 Comment:

  1. Linda said...
    Hi Khairul, first of all saya nak katakan I love this blog, informative & interesting! Kip up the good works! alahai..telan air liur tgk resepi2 ni! sayangnya tak boleh nak try buat kat sini (uk), sbb susah nak dpt bahan2 kita macam lengkuas..tak ada jual kat uk! Rite, will visit your blog again!
    linda
    http://london365hari.blogspot.com

Post a Comment