Site Network: Home | Culture | Hotel | Transport | About

Choose one!.

Itik Solo


Bahan-bahan :

1 ekor itik

1 kati kelapa parut

1 sudu teh ketumbar

1/2 sudu jintan putih

1/2 jintan manis

2 kuntum bunga cengkih

1/2 teh halba

bawang merah - 1/2 bahagiannya digoreng - (1 cawan)

bawang putih - untuk bawang goreng (1 ulas)

cili kering - secukup merah

2/3 ulas lengkuas

sebesar ibu jari halia (merah)

1 batang serai

haram, gula, asam jawa secukup rasa

1 batang pelepah kelapa @ tebu

1 inci kayu manis

1 inci selaput pala



Cara Membuatnya :

1. Bersihkan itik, kemudian rebus sehingga lembut dengan sedikit garam.

2. Giling rempah-rempah di atas, kemudia masukkan sedikit garam dan gula.

3. Sapukan itik tadi dengan sebahagian daripada rempah-rempah yang digiling tadi - biarkan kira-kira selama 1/2 jam.

4. Sediakan santan pekat kira-kira 3 cawan. Masukkan rempah yang sebahagian lagi itu ke dalamnya serta bawang goreng, sedikit air asam jawa, garam dan gula - sesuaikan rasanya.

5. Panggang itik sehingga kuning. Sapu santan mentah dan bakar lagi. Ulangi sehingga 3 hingga 4 kali.

6. Masukkan santan mentah (kuah percik) itu hingga pekat, dan sapu lagi atas itik itu. Kemudian panggang lagi hingga kuning - buatlah beberapa kali sehingga masak dan habis santannya

0 Comments:

Post a Comment