Choose one!.
Bahan-bahan :
10 ketul keledek ( sederhana besar)
1 1/2 biji kelapa
4 biji telur
3 sudu besar tepung gamdum
gula ? gula melaka secukupnya
5 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Cara Membuatnya :
1. Keledek direbus sehingga empuk. Kupas kulitnya kemudian ditumbuk lumat.
2. Kelapa diperah ambil patinya.
3. Masakkan santan, daun pandan, telur dan cengkih sehingga keluar minayk kemudian masukkan gula atau gula melaka, kacau rata-rata apabila hancur, masukkan ubi.
4. Tambahkan sedikit tepung gandum supaya lebih pekat.
5. Kacau selalu supaya tidak hangus.
6. Rasalah manisnya jika kurang boleh ditambah lagi gulanya.
7. Kacau lagi sehingga kering dan tidak melekat pada periuk.
8. Sejukkan dalam dulang, bila sejuk barulah dipotong.
Labels: Resepi
0 Comments:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)