Site Network: Home | Culture | Hotel | Transport | About

Choose one!.

Buah Peria


Bahan-bahan :

Inti :

1 cawan kacang hijau (direndam satu malam dan direbus empuk)

gula atau gula melaka secukup rasa

sedikit garam

1 helai daun pandan

kulit :

2 cawan tepung pulut - dicampur

1/2 cawan tepung beras - dicampur

3 camca besar santan pekat

1 camca teh air kapur

sedikit air untuk menguli

pewarna



Cara Membuatnya :

1. Sediakan intinya. Kacang yang direbus-rebus dicampur dengan gula, garam dan

daun pandan, kacaulah sehingga kering dan likat. Sambil mengacau inti itu rasakan

manisnya. (Jika masih kurang manis tambahkan lagi sedikit gula)

2. Apabila cukup manisnya dan betul-betul kering angkat dan sejukkan.

3. Bila intinya sejuk, ambil sebesar ibu kaki, bentukkan bulat memanjang lebih kurang

6 cm.

4. Untuk kulitnya, campurkan santan, tepung beras, air kapur dan sedikit air sejuk

kemudian ulilah sehingga menjadi adunan lembut, licin dan tak melekat pada tangan.

5. Semasa menambah air pada adunan mestilah berhati-hati, masukkan sedikit-sedikit

supaya adunan tidak terlebih air dan terlampau lembik. Kalau suka bolehlah

dimasukkan pewarna.

6. Ambil adunan sebesar buah pinang, bentukkan bulat memanjang seperti buah peria

kemudian letakkan intinya di tengah-tengah.

7. Balut di dalam daun pinang dan pulaslah supaya urat-urat atau lidi-lidi pada daun

pinang itu meninggalkan kesan berjalur-jalur pada kuih itu.

8. Jika tidak ada daun pisang boleh juga ditekan dengan lidi pada kulit kuih itu supaya

kelihatan berjalur-jalur seperti rupa peria.

9. Kukuskan di dalam pengukus sehingga masak.

0 Comments:

Post a Comment