Site Network: Home | Culture | Hotel | Transport | About

Choose one!.

Gajus


Nama Tempatan: Gajus
Nama Saintifik: anacardium occidentale
Nama Lain: Jagus , gajus, jambu golok, ketereh
Famili: Leguminasae
Lokasi dijumpai: Tepi sawah tumpat kelantan
Asal: Tumbuhan tempatan

keterangan:
Sejenis pokok rendang yang biasanya ditanam di tepi sawah untuk teduhan, jagus merupakan pokok yang boleh mencapai ketinggian hingga 15 meter.batangnya mempunyai getah yang akan merengsakan kulilt jika terkena. Kulit akan menjadi melecur seperti terkena getah bacang. Daunnnya berbentuk bulat dihujungnya dan panjangnya sekitar 18 cm dengan lebar antara 5 hingga 7 cm. Daunnya tersusun secara bertentangan. Buahnya berbentuk seperti buah pear dengan bijinya berada diluar.bijinya berbentuk ginjal.Buah dan bijinya berwarna hijau ketika muda. Buahnya akan menjadi berwarna kuning apabila masak. Teksturnya akan menjadi lembut dan berair. Isi didalam buahnya berwarna putih. Terdapat juga spesies jagus yang mempunya buah yang berwarna merah jambu.
kegunaan:
Pucuk gajus yang muda boleh dijadikan ulam mentah. Ia sedap dimakan kerana baunya yang menyelerakan . ia juga rangup apabila dikunyah. Rasanya yang lemak-lemak kelat juga menyebabkan ia merupakan antara ulam yang menjadi pilihan bersama sambal belacan, budu atau cencaluk.

Buahnya yang manis dengan rasa sedikit pijar boleh dimakan begitu saja. Namun rasanya yang agak pijar menyebabkan ia banyak dimanafaatkan sebagai kerabu. Ini kerana rasa pijar tersebut akan hilang apabila airnya diperah keluar. Bijinya pula di bakar dan kulitnya di ketuk untuk mengeluarkan bijinya. Kulitnya dibakar akan mengeluarkan minyak yang berwarna hitam dan pernah digunakan pada zaman dahulu untuk dijadikan bahan api untuk pelita. Asap dari pembakaran biji gajus boleh merangsang penyakit asma.

dari segi perubatan amalan memakan pucuk gajus yang kelat sebagai ulam dikatakan dapat mencegah dan mengawal penyakit kencing manis.


--------------------------------------------------------------------------------


Beri Ulasan Anda


--------------------------------------------------------------------------------

Ulasan pembaca

--------------------------------------------------------------------------------
Salam...saya bercadang ingin membuat kajian mengenai pucuk gajus..saya harap bagi sesiapa yang tahu serba sedikit mengenai tumbuhan ini dapat memberi komen dan pandangan..terima kasih...
~biosneezers

--------------------------------------------------------------------------------
Gambar tak berapa jelas ,kalau boleh biarlah ambil gambar besar sikit, tunjuk pokok nya. Kalau makan laksa Kedah (Penang) tak sah kalau tak ada pucuk nya.Tapi akhir2 ni ada yang mengatakan pucuk nya tak selamat dimakan entahlah.. dulu-dulu kalau musim pokok ni berpucuk itulah ulam yang jadi rebutan tak jadi apa pon....
~ala

--------------------------------------------------------------------------------
amalan memakan pucuk gajus adalah salahsatu kaedah menjarak kehamilan,buah gajus muda enak di masak kari bersama ikan masin
~jj

--------------------------------------------------------------------------------
oloh ho..sedaknyo pucuk ketereh cicah dengan budu...butir ketereh mahal weh...sebab isi biji dia sedap...
~lloni

0 Comments:

Post a Comment